A családunkban nagy múltja van a gyümölcsös tortáknak , különösen a citrom tortának . Nagyim hatalmas rajongója és a szülinapjára általában citrom tortát szokott kérni , és én nagyon szívesen elkészítem neki . Viszont mielőtt nekiálltam volna a sütésnek , gondolkodtam , hogy vajon mivel is tudnám fel dobni a tortát , és azonnal a macaron ugrott be . Első próbálkozás volt , és ha lehetek ennyire szerény , akkor szerintem nem vallottam kudarcot . A macaron is citromos ízesítéső , a piskóta is , a krém is szóval nem lehet rá panasz . Próbáljàtok ki , egyszerűen isteni , minden nagyképűség nélkül mondhatom , hogy fantasztikus .
Hozzávalók :
- 8 db tojás
- csipet só
- 1 tk citromlé
- 8 ek kristálycukor
- 10 g sütőpor
- 8 ek liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 közepes citrom lereszelt héja
Hozzávalók a citromkrémhez :
- 4 közepes citrom leve
- 4 közepes citrom héja
- 5 ek porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 100 g vaj
Hozzávalók a bevonathoz :
- 400 ml habtejszín
- 50 g porcukor
Hozzávalók a macaronhoz :
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 180 g tojásfehérje
- 400 g porcukor
- 220 g darált mandula
Elkészítés : (22 cm és formához )
- Habkönnyű piskóta dukál egy ilyen intenzív ízű krémhez , szóval arra kell törekednünk , hogy minél óvatosabbak legyünk a tészta készítése közben .
- A tojásokat szétválasztjuk , majd a szokásos módon a tojásfehérjét , a sót és a citromlét kemény habbá verjük .
- Ha már elég masszív a habunk akkor a kristálycukrot hozzáadjuk kanalanként .
- Amikor elkészült a tojáshab akkor a sárgáját is felverjük majd apránként a fehérjéhez adjuk és még 2 percig verjük .
- A száraz hozzávalókat átszitáljuk majd apránként azt is hozzáadjuk .
- A tészta keveréséhez én a spatulát ajánlom , mivel ezzel garantáltan nem törhetjük össze a habot és a csomókat is szépen eldolgozza benne .
- Amikor már teljesen elkervertük benne a száraz hozzávalókat akkor sütőpapírral bélélt formába öntjük és 20 percre a sütőbe rakjuk 180 fokra .
- A következő feladatunk , hogy elkészítsük a macaront .
- A mandulát a porcukorral ledaráljuk , közben pedig a tojásfehérjét a sóval felverjük majd ha már kemény habot vertük belőle akkor hozzáadjuk a kristálycukrot is .
- A tojáshabba belekeverjük a mandulás keveréket és teljesen eldolgozzuk benne .
- Habzsákba töltjük majd egy szilikon formára nyomjuk őket . A tepsit utána megütögetjük , hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle majd utána 1 órára félretesszük pihenni .
- A citromkrémhez a citromlét és a citromhéjat feltesszük forrni közben a pedig a porcukrot a tojásokkal elkeverjük .
- Ha a citromos keverék felforrt akkor a vékony sugárban a tojásokhoz öntjük és folyamatosan kevergetjük . Az egészet visszaöntjük a lábasba és megint felforraljuk .
- Amikor elkezd besűrűsödni akkor hozzáadjuk a vajat és még 5 percig keverjük majd levesszük a tűzről és fóliával lefedjük , hogy ne bőrösödjön be .
- A bevonathoz a habtejszínt felverjük és ha félkemény habot kaptunk akkor hozzáadjuk a porcukrot is és kemény habbá verjük .
- Amikor letelt az 1 órás pihenő akkor a macaronokat 170 fokra betesszük a sütőbe 10 percre .
- Amikor elkészültek akkor kivesszük őket és megvárjuk , hogy teljesen kihűljenek .
- Ha elkészítettünk mindent akkor már csak össze kell állítani a tortát .
- A piskótát háromfelé választjuk , majd a lapokat megkenjük a citromkrémmel .
- A külsejét bevonjuk a tejszínes krémmel , a tetejét pedig a macaronokkal díszítjük , valamint még ha marad akkor a citromkrémből apró pontokat nyomunk rá és a maradék tejszínhabból kis csúcsokat nyomunk a tetejére . Néhány darab vörösáfonyát is szórhatunk rá de ez tetszőleges .
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: