Cake by fari

Citrom torta

A családunkban nagy múltja van a gyümölcsös tortáknak , különösen a citrom tortának . Nagyim hatalmas rajongója és a szülinapjára általában citrom tortát szokott kérni , és én nagyon szívesen elkészítem neki .  Viszont mielőtt nekiálltam volna a sütésnek , gondolkodtam , hogy vajon mivel is tudnám fel dobni a tortát , és azonnal a macaron ugrott be . Első próbálkozás volt , és ha lehetek ennyire szerény , akkor szerintem nem vallottam kudarcot . A macaron is citromos ízesítéső , a piskóta is , a krém is szóval nem lehet rá panasz .  Próbáljàtok ki , egyszerűen isteni , minden nagyképűség nélkül mondhatom , hogy fantasztikus .

 

Hozzávalók :

  • 8 db tojás
  • csipet só 
  • 1 tk citromlé
  • 8 ek kristálycukor
  • 10 g sütőpor
  • 8 ek liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 közepes citrom lereszelt héja

 

Hozzávalók a citromkrémhez :

  • 4 közepes citrom leve
  • 4 közepes citrom héja
  • 5 ek porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 100 g vaj

 

Hozzávalók a bevonathoz :

  • 400 ml habtejszín
  • 50 g porcukor

 

Hozzávalók a macaronhoz :

  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 180 g tojásfehérje
  • 400 g porcukor
  • 220 g darált mandula

 

Elkészítés : (22 cm és formához )

  1. Habkönnyű piskóta dukál egy ilyen intenzív ízű krémhez , szóval arra kell törekednünk , hogy minél óvatosabbak legyünk a tészta készítése közben .
  2. A tojásokat szétválasztjuk , majd a szokásos módon a tojásfehérjét , a sót és a citromlét kemény habbá verjük .
  3. Ha már elég masszív a habunk akkor a kristálycukrot hozzáadjuk kanalanként .
  4. Amikor elkészült a tojáshab akkor a sárgáját is felverjük majd apránként a fehérjéhez adjuk és még 2 percig verjük .
  5. A száraz hozzávalókat átszitáljuk majd apránként azt is hozzáadjuk .
  6. A tészta keveréséhez én a spatulát ajánlom , mivel ezzel garantáltan nem törhetjük össze a habot és a csomókat is szépen eldolgozza benne .
  7. Amikor már teljesen elkervertük benne a száraz hozzávalókat akkor sütőpapírral bélélt formába öntjük és 20 percre a sütőbe rakjuk 180 fokra .
  8. A következő feladatunk , hogy elkészítsük a macaront .
  9. A mandulát a porcukorral ledaráljuk , közben pedig a tojásfehérjét a sóval felverjük majd ha már kemény habot vertük belőle akkor hozzáadjuk a kristálycukrot is . 
  10. A tojáshabba belekeverjük a mandulás keveréket és teljesen eldolgozzuk benne .
  11. Habzsákba töltjük majd egy szilikon formára nyomjuk őket . A tepsit utána megütögetjük , hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle majd utána 1 órára félretesszük pihenni .
  12. A citromkrémhez a citromlét és a citromhéjat feltesszük forrni közben a pedig a porcukrot a tojásokkal elkeverjük .
  13. Ha a citromos keverék  felforrt akkor a vékony sugárban a tojásokhoz öntjük és folyamatosan kevergetjük . Az egészet visszaöntjük a lábasba és megint felforraljuk .
  14. Amikor elkezd besűrűsödni akkor hozzáadjuk a vajat és még 5 percig keverjük majd levesszük a tűzről és fóliával lefedjük , hogy ne bőrösödjön be .
  15. A bevonathoz a habtejszínt felverjük és ha félkemény habot kaptunk  akkor hozzáadjuk a porcukrot  is és kemény habbá verjük .
  16. Amikor letelt az 1 órás pihenő akkor a macaronokat 170 fokra betesszük a sütőbe 10 percre .
  17. Amikor elkészültek akkor kivesszük őket és megvárjuk , hogy teljesen kihűljenek .
  18. Ha elkészítettünk mindent akkor már csak össze kell állítani a tortát .
  19. A piskótát háromfelé választjuk , majd  a lapokat megkenjük a citromkrémmel .
  20. A külsejét bevonjuk a tejszínes krémmel ,  a tetejét pedig a macaronokkal díszítjük , valamint még ha marad akkor a citromkrémből apró pontokat nyomunk rá és a maradék tejszínhabból kis csúcsokat nyomunk a tetejére . Néhány darab vörösáfonyát is szórhatunk rá de ez tetszőleges .

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!