Sziasztok ! Ismét itt vagyunk , és ismét egy tortával jelentkezek nektek . A mai egy igazán különleges darab , mivel a fő összetevője az egyik kedvenc édességem a Kinder Maxi King , de szerintem ezzel sokan vannak még így . Milyen jó is volt régen , kisgyerekként állandóan ilyeneket ettünk és akkor még nem tudtuk elképzelni , hogy valaha is tortaformát ölthetne ez az isteni édesség . De ez is elérkezett . Engem két okból is örömmel töltött el ennek a tortának a készítése , egyrészt mert ez az egyik kedvencem , másrészt pedig jó volt látni , hogy az emberek egyre befogadóbbak már itt Magyarországon is és képesek az új dolgok felé nyitni . De ez így van rendjén , az új dolgok nem mindig jelentenek valami rosszat , és muszáj fejes ugranunk az ismeretlenbe , mivel nem ragaszkodhatunk mindig csak a tradíciókhoz . Ha így tettek volna az emberek korábban és nem akartak volna újítani akkor nem születtek volna olyan nagyszerű torták mint például a Viktória piskóta vagy akár a Fekete erdő torta . Ennyit rólam , most nézzük inkább a receptet .
Hozzávalók a piskótához : ( 18 cm formával )
- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- 7 g sütőpor
- 8 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 tk citromlé
Hozzávalók a krémhez :
- 300 ml habtejszín
- 200 g mascarpone
- 3 ek porcukor
- 1 tk vanília aroma
Hozzávalók a karamellszószhoz :
- 1 ek víz
- 3 ek cukor
- 2 ek vaj
- 2 ek tejszín
Hozzávalók a díszítéshez :
- 2 db kinder maxi king
- 250 g darált pörkölt sós mogyoró
- 60 g olvasztott csoki
Elkészítés :
- Mivel rengetek különböző íz és állag keveredik ebben a tortában így a piskótánknak furán mondva muszáj szuper puhának lenni .
- A tojásokat szokás szerint szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével együtt .
- Ha már elkezdett habosodni akkor kanalanként hozzáadhatjuk a cukor 2/3 és kemény habbá verjük .
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra verjük, ami azért egy hasznos lépés , mivel így a piskóta még lágyabb és levegősebb lesz .
- Ha kemény habbá vertük a tojásfehérjét akkor fokozatosan adhatjuk is hozzá a tojássárgáját és még további 2 percig verjük .
- A száraz hozzávalókat kimérjük valamint össze is keverjük őket .
- Mielőtt hozzáadnánk a tésztánkhoz azelőtt alaposan szitáljuk át .
- A száraz hozzávalókat két részletben adjuk hozzá , majd addig keverjük amíg el nem tűnnek a csomók .
- Formába öntjük (érdemesebb két részletben sütni mert akkor valamivel magasabb piskóta lapokat kapunk ) és 175 fokra a sütőbe rakjuk 20-25 percre .
- Ha a teteje aranybarna akkor kész is .
- Amíg hűlnek a tortalapok addig elkészítjük a krémet amihez a habtejszínt felverjük és ha elkészült akkor hozzáadjuk a mascarpone t a porcukrot és a vanília aromát .
- A krémünket legalább fél órára a hűtőbe rakjuk .
- Következő lépésként elkészítjük a karamellszószt , amihez a cukrot valamint a vizet egy lábasba öntjük és hagyjuk , hogy szép borostyán színűvé váljon .
- Amikor ez megtörtént akkor hozzáadhatjuk a tejszínt és vajat , majd további 2 percig melegítjük utána pedig levesszük a tűzről és hagyjuk , hogy lehűljön .
- Utolsó feladatunk , hogy elkészítsük a díszítéshez az olvasztott csokit , ami igazából semmi extra .
- Gőz felett a csokit felolvasztjuk és 2-3 ek tejet hozzáadunk , hogy még folyósabb legyen ( Nem kell megijedni ha túl hígnak tűnik mivel úgyis megdermed később ) .
- Nem lényeges lépés , de a darált mogyorót , megcsinálhatjuk aprító gépben is vagy akár saját magunk feldaraboljuk késsel mint Gordon Ramsay .
- Kezdődhet is a mókás része az egésznek avagy a kedvenc részem , a torta összeállítása .
- A torta lapokat megkenjük a tejszínes krémmel majd jó sokat csorgatunk rá a karamellszószból is .
- A torta külsejét is bevonjuk a tejszínes krémmel , de nem teljesen . mivel még előtte pihennie kell egyet a hűtőben . ( kb 20 percet )
- Ha megfelelően lehűlt a tortánk akkor teljesen bevonjuk a tejszínes krémmel és a darált mogyit pedig az oldalához tapasztjuk .
- Megint mehet vissza a hűtőbe egy kis pihenőre , de most már elég neki vagy 10 perc .
- Erre azért van szükség , mivel ha nem hűl le eléggé a krémünk akkor a csokiszósz letarolja az egészet és akkor feleslegesen dolgoztunk ennyit .
- Ha kellően hideg a tortánk akkor leöntjük a csokiszósszal és tetejét a Kinder Maxi Kinggel valamint egy kevés pörkölt mogyoróval díszítjük .
- Ezzel el is készültünk , szóval már csak a kóstolás van hátra .
- Próbáljátok ki , mert isteni , igazi időutazás vissza 1998 ba .
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Szia! Ezt mekkora tortaformában kell sütni?
Ez a torta egyszerűen fantasztikus! Életem első tortája, és hatalmas sikert aratott. Nagyon szépen köszönöm!
Nagyon örülök , hogy ennyire tetszik a recept 🙂 Remélem örömöd leled majd a további receptjeimben is .
Sziasztok!
Én nagyon szépen köszönöm a receptet, eddig 5-6 alkalommal készítettem el és eddig még mindig csodás lett! 🙂 Én annyit variáltam, hogy a süti alap nálam csak egy sima kakaós piskóta lett, mert kicsit sz.r az ezer éves gázsütőm, így nagyon nem próbàlkozom a linzeren és a piskótán kívül mással, de így is szuper lett a torta.
Csak megjegyzem, hogy életemben először csináltam karamell szószt a recept alapján és hihetetlenül finom lett. A karamell szószt a piskótára kenem és csak utána kenem meg a tejszínes krémmel. Nàlam épp csak habtejszín volt, azzal is tökéletes lett. Szóval a legfontosabb nàlunk az egész család oda van érte ès köszönjük!
Szia! Megcsináltam, isteni! Köszönöm a receptet. Egy dolog nem sikerült tökéletesen, a karamell szósz. Borzasztó kemény lett, ahogy rálocsoltam a hideg krémre. Ahová kicsit több került, ott konkrétan a kés sem tudta elvágni. Mit ronthattam el? Köszönöm, ha tudtok segíteni ötletekkel! 😊
Szia! Megcsináltam, isteni! Köszönöm a receptet. Egy dolog nem sikerült tökéletesen, a karamell szósz. Borzasztó kemény lett, ahogy rálocsoltam a hideg krémre. Ahová kicsit több került, ott konkrétan a kés sem tudta elvágni. Mit ronthattam el? Köszönöm, ha tudtok segíteni ötletekkel!
Megcsináltam ma, de nekem egyáltalán nem sikerült. A piskóta külseje barnára sült, a belseje folyott. A krém is folyós maradt, az lett a vége hogy egy nagy tálba daraboltuk a tésztát, arra a krémet, arra a karamell, és még egy réteg tészta. Arra a maradék krém és a csoki. De legalább finom.
Ja, és bocs, hogy nem várom meg az 1 hónapot a válasszal!
Köszönöm szépen!
Igen sós mogyoró kell hozzá , mivel a karamell elég édes , és az édes sós ízek kombinációja mindig jól működik . A karamellhez pedig főzőtejszínt használjatok mindig !!!
Karamell szosznál milyen tejszin kell főzző tejszín vagy habtejszin?
Bocsánat, hogy megkérdezem, de biztos, hogy sós mogyorót használtok a díszítéshez? :O
Ez a felvezető szöveg nagyon ergya…