Ha te is annyira imádod a túrógombócot valamint a citromos sütiket mint én , akkor biztosan imádni fogod a legújabb tortámat is . Isteni citromos krém , habkönnyű piskóta jellemzi ezt az édességet , valamint az egész megkoronázása egy igazán újszerű túrógombóc recept , ami sokkal egyszerűbb mint a hagyományos testvére ! Jöhet a recept .
Hozzávalók a tésztához : ( 22 cm )
10 db tojás
200 g cukor
250 g liszt
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
½ csomag Dr.Oetker vaníliás pudingpor
1 tk vanilia aroma
½ citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez :
400 ml habtejszín
125 g mascarpone
375 g krémes túró
125-150 g porcukor
1 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
1 tk vanília aroma
Hozzávalók a túrógombóchoz :
150 g vaj
4 ek porcukor
1 db tojás
1 tk vanília aroma
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
50 g liszt
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
250 g darált keksz
250 g krémes túró
Hozzávalók a díszítéshez :
áfonya
darált keksz
Egy szokványos piskótát készítünk , aminek az extra része annyi , hogy vaníliás pudingpor is kerül a tésztába .
A tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét felverjük a cukor 2/3 részével , majd ugyanezt tesszük a sárgájával amihez hozzáadjuk a maradék cukrot .
A két keveréket összeforgatjuk , majd elkezdünk foglalkozni a száraz hozzávalókkal is .
Ha a száraz alapanyagokat is kimértük akkor átszitáljuk az egészet és a masszánkhoz adjuk .
Csomómentesre keverjük és a legvégén hozzáadjuk a citromhéjat is valamint egy kevés vanília aromát is .
A szokásos metódus következik , miszerint egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és mehet a sütőbe , 180 fokon , 20 perce . ( Ez igazából most jutott csak eszembe , hogy elmondjam , miszerint én mindig kettéveszem a tésztát és egyenként sütöm ki a lapokat , így szebb lesz a végeredmény is . Szóval amikor a 20 perces sütési időre gondolok akkor erre gondolok , ha az egészet akarnám kisütni egyszerre , amire már volt példa korábban , akkor az eltartana körülbelül 35-40 percig . Ezt rátok bízom , hogy melyiket választjátok 🙂 )
A krémet sem bonyolítottam túl , ugyanis a már jól bevált tejszínhab – mascarpone kombót használtam , és túróval valamint citromhéjjal egészítettem ki .
A tejszínhabot fél kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a mascarponet és a túrót .
Megvárjuk , míg teljesen elkeverte benne a gép , és csak ezután adjuk hozzá a porcukrot . Amikor a porcukor is teljesen eltűnt a krém tengerben , akkor hozzáadjuk a citromhéjat valamint a citrom levét is . A legvégén pedig belekerül a vanília aroma is . A ízekkel lehet játszadozni , én személy szerint imádom a savanyú édes kombinációt és elég gyakran használom ezt a párosítást a tortáimban is . De ha valaki nem szeretné olyan édesre akkor 1-2 evőkanál cukrot elvehet belőle és akkor így mindenkinek megvan a saját ízléséhez megfelelő krémváltozat .
És ami most következik az valami igazán zseniális dolog ( remélem nem zavar senkit , hogy itt fényezem magam de még saját magam is megleptem , hogy milyen jól sikerült a legújabb művem ) . Ha már unjátok a megszokott túl vastag tészta , kevés túró tartalmazó gombóckákat és eléggé rossz véleménnyel vagytok róla akkor talán most ezzel a recepttel megmentem a túrógombóc becsületét . Nagyon egyszerű a dolgunk mivel nem kell mást tennünk mint beledobni mindent egy aprítógépbe vagy akár egy turmix gépbe . A kézi robotgép használatát nem tartom jó ötletnek , mivel így levegőt vinnénk a tésztába és sütés közben felfúvódna , nekünk pedig pont az a lényeg , hogy krémes és buborékmentes legyen . Ha minden összekeveredett akkor már csak ki kell adagolnunk a tésztát . Muffin formákba öntjük , amiket korábban már kibéleltünk papírformával . Körülbelül 10-15 percig sütjük 180 fokon de ez igazából sütőnként változik . Akkor jó ha a teteje már egy kissé megbarnult . Megvárjuk amíg kihűl és utána kivesszük a formából majd golyókat formázunk belőlük . Minden golyócskát , kekszmorzsában meghempergetünk majd félretesszük őket a díszítéshez . És kész is van a torta túrógombóc része . Tudom , nem teljesen olyan mint a hagyományos , de sokkal egyszerűbb és gyorsabb is .
Ha mindent előkészítettünk akkor már csak az összeállítás van . A piskóta lapokat kettévágjuk , és gazdagon megkenjük őket krémmel majd a torta külsejét is bevonjuk a krémmel . Az oldalát kekszmorzsával díszíthetjük , valamint a tetejét is megszórhatjuk vele ha szeretnénk . Bármilyen bogyós gyümölcs megfelel a díszítéshez , én most itt áfonyát használtam . Ha ezzel megvagyunk akkor nincs más dolgunk mint megenni az egészet .
Ha tetszett a mai posztom akkor azt mindenképp jelezd nekem egy Like formájában valamint ne felejts el felíratkozni a hírlevélre is , hogy értesitést kapj amikor kiteszek egy újabb bejegyzést . Kövessetek Facebookon is , aminek a linkjét alul találjátok , valamint Instagrammon is megtaláltok cake_by_fari név alatt .
Legyen szép napotok !!!
Sziasztok
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: