A mai receptemmel azoknak szeretnék kedveskedni így December 23.-án akik még mindig nem tudják , vajon mit süssenek majd Szentestére és Karácsonyra . Nem rég találkoztam ezzel a recepttel és egyből elkezdett járni az agyam , hogy nekem ezt a receptet mindenképp meg kell szereznem . A barátnőm nagyijának a receptje de náluk szerencsére öröklődnek ezek a dolgok ami szerintem egy csodás hagyomány . ( Itt éppen azt akartam kifejteni , hogy ugye nagyijának a receptje de már anyuja is készíti és majd egyszer talán ő maga is :))Ez is egyfajta kifejezési formája a szeretetnek és ha még egy csodás süti is lesz belőle akkor mindenképp . De , hogy a sütiről is essen néhány szó , igazából azt tudom mondani , hogy ez lényegében egy kalács tészta ami számomra meglepő módon teljesen működik mint bejgli . Ugye a megnevezésének azt írtam , hogy Nutellás kalács de nálunk mindenki bejgliként tekint rá . Remélem tetszeni fog nektek és kipróbáljátok minél többen . Ha igen akkor jelöljetek meg rajta Facebookon vagy Instagrammon .
Hozzávalók :
-
500 g liszt
-
300 ml tej
-
25 dkg vaj
-
1 evőkanál zsír
-
2 tojássárgája
-
4 ek cukor + 1 az élesztőnek
-
1 csipet só
-
50 g élesztő
Krém :
-
400 g Nutella
-
50 g durvára aprított , pörkölt Török mogyoró
-
100 g aszalt vörös áfonya
Kenéshez :
-
1 db tojás
Elkészítés :
Ez szerencsére egy olyan tészta aminek igazából csak 2 fő lépése van . Mi a bonyolultabbal fogjuk kezdeni , ha mondhatjuk annak . Az élesztőt egy bögre langyos tejben felfuttatjuk valamint hozzáadunk egy kanál cukrot és elkeverjük az egészet . A maradék tejet megtartjuk és csak később adjuk a tésztához .
Jelentem , ez volt a nehéz része, ugyanis innentől már csak mindent bele kell önteni egy tálba , a felfuttatott élesztőt is beleértve és elkezdeni összedolgozni a hozzávalókat . A tészta összedolgozása közben megfigyelhetitek , hogy eléggé ragad , de nem kell megijedni mivel ha kellő ideig dagasztjuk akkor egy idő után elválik a tál falától és szinte kész is .
Amikor ez a folyamat bekövetkezett akkor egy nyújtódeszkára rakjuk és még 2 – 3 percig folytatjuk a dagasztást ( rakjatok alá lisztet ) . Ha ezzel is kész vagyunk akkor belisztezzük a tészta alját , letakarjuk és 1,5 órára félrerakjuk pihenni .
Miután megkelt a tészta , átgyúrjuk , hogy a felesleges levegő távozzon belőle . Ebből a mennyiségből 2 nagyobb kalács jön ki , de ha szeretnétek , akkor kedvetek szerint variálhatjátok .
Tehát kettévágjuk , és megkenjük a nutellával , megszórjuk az áfonyával és a mogyoróval .
A széleit behajtjuk és feltekerjük , kb mint egy bejglit . Amikor mindkét tekerccsel elkészültünk akkor egy tojást kettéválasztunk és először a sárgájával kenjük meg a tekercseinket majd utána a fehérjével . Érdemesebb mindkét kenés után 10 percet várni , hogy nagyjából rátudjon száradni a bevonat .
180 fokon sütjük őket nagyjából 35-40 percig , de mivel minden sütő eltérő így akkor érdemes ellenőrizni amikor már a teteje gyönyörű aranybarna lett .
Miután kivettük a sütőből , várjuk meg amíg kihűl és csak azután szeleteljük fel .
Még így az utolsó szó jogán , szeretnék mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánni és kellemes ünnepeket !!! Egyetek jókat és élvezzétek ezt a csodás ünnepet , valamint a szeretteitekkel töltött időt .
Ha tetszett a mai posztom akkor mindképp jelezd nekem egy Like al valamint ne felejts el felíratkozni a hírlevélre is , hogy értesítést kapj amikor kiteszek egy újabb bejegyzést . Instagrammon is megtaláltok vagy akár Facebookon de azt úgyis látjátok lent 😀 .
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: