Cake by fari

Nutellás kalács

A mai receptemmel azoknak szeretnék kedveskedni így December 23.-án akik még mindig nem tudják , vajon mit süssenek majd Szentestére és Karácsonyra . Nem rég találkoztam ezzel a recepttel és egyből elkezdett járni az agyam , hogy nekem ezt a receptet mindenképp meg kell szereznem . A barátnőm nagyijának a receptje de náluk  szerencsére öröklődnek ezek a dolgok ami szerintem egy csodás hagyomány . ( Itt éppen azt akartam kifejteni , hogy ugye nagyijának a receptje de már anyuja is készíti és majd egyszer talán ő maga is :))Ez is egyfajta kifejezési formája a szeretetnek és ha még egy csodás süti is lesz belőle akkor mindenképp . De , hogy a sütiről is essen néhány szó , igazából azt tudom mondani , hogy ez lényegében egy kalács tészta ami számomra meglepő módon teljesen működik mint bejgli . Ugye a megnevezésének azt írtam , hogy Nutellás kalács de nálunk mindenki bejgliként tekint rá . Remélem tetszeni fog nektek és kipróbáljátok minél többen . Ha igen akkor jelöljetek meg rajta Facebookon vagy Instagrammon .

 

Hozzávalók : 

  • 500 g  liszt

  • 300 ml tej

  • 25 dkg vaj

  • 1 evőkanál zsír

  • 2 tojássárgája

  • 4 ek cukor + 1 az élesztőnek

  • 1 csipet só

  • 50 g élesztő 

 

Krém :

  • 400 g Nutella

  • 50 g durvára aprított , pörkölt Török mogyoró 

  • 100 g aszalt vörös áfonya

 

Kenéshez :

  • 1 db tojás

 

Elkészítés : 

 

Ez szerencsére egy olyan tészta aminek igazából csak 2 fő lépése van . Mi a bonyolultabbal fogjuk kezdeni , ha mondhatjuk annak  . Az élesztőt egy bögre langyos tejben felfuttatjuk valamint hozzáadunk egy kanál cukrot és elkeverjük az egészet .  A maradék tejet megtartjuk és csak később adjuk a tésztához . 

Jelentem , ez volt a nehéz része, ugyanis innentől már csak mindent bele kell önteni egy tálba , a felfuttatott élesztőt is beleértve és elkezdeni összedolgozni a hozzávalókat . A tészta összedolgozása közben megfigyelhetitek , hogy eléggé ragad , de nem kell megijedni mivel ha kellő ideig dagasztjuk akkor egy idő után elválik a tál falától és szinte kész is . 

Amikor ez a folyamat bekövetkezett akkor egy nyújtódeszkára rakjuk és még 2 – 3 percig folytatjuk a dagasztást ( rakjatok alá lisztet )  .  Ha ezzel is kész vagyunk akkor belisztezzük a tészta alját , letakarjuk és 1,5 órára félrerakjuk pihenni . 

Miután megkelt a tészta , átgyúrjuk , hogy a felesleges levegő távozzon belőle .    Ebből a mennyiségből 2 nagyobb kalács jön ki , de ha  szeretnétek  , akkor kedvetek szerint variálhatjátok .

Tehát kettévágjuk , és megkenjük a nutellával , megszórjuk az áfonyával és a mogyoróval .

 

 

A széleit behajtjuk és feltekerjük , kb mint egy bejglit .  Amikor mindkét tekerccsel elkészültünk akkor egy tojást kettéválasztunk és először a sárgájával  kenjük meg a tekercseinket majd utána a fehérjével . Érdemesebb mindkét kenés után 10 percet várni , hogy nagyjából rátudjon száradni a bevonat .

 

 

180 fokon sütjük őket nagyjából 35-40 percig , de mivel minden sütő eltérő így akkor érdemes ellenőrizni amikor már a teteje gyönyörű aranybarna lett .

Miután kivettük a sütőből , várjuk meg amíg kihűl és csak azután szeleteljük fel .

 

Még így az utolsó szó jogán , szeretnék mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánni és kellemes ünnepeket !!! Egyetek jókat és élvezzétek ezt a csodás ünnepet , valamint  a szeretteitekkel töltött időt .

 

Ha tetszett a mai posztom akkor mindképp jelezd nekem egy Like al valamint ne felejts el felíratkozni a hírlevélre is , hogy értesítést kapj amikor kiteszek egy újabb bejegyzést .  Instagrammon  is megtaláltok vagy akár Facebookon de azt úgyis látjátok lent 😀 .

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!