A tiramisu számomra , ”’AZ ÉDESSÉG” , nincs semmi más amit szívesebben ennék amikor szomorú vagyok vagy ha örömködni támad kedvem . Viszont már régóta keresem a tökéletes krém variációt hozzá , és úgy egy fél éve meg is találtam . Ez igazából olasz eredetű dolog , de ők ugye tojásokat és mascarponet használnak a krémhez , valamint cukrot . Én eddig a jól bevált tejszínhab mascarpone kombót használtam , ami viszont nem adja vissza ugyanazokat az ízeket . Szerintem a tojásos verzió sokkal jobb és finomabb , testesebbé teszi a sütit . De ha valaki nem akar nyers tojást enni akkor nyugodtan elhagyhatja és csak mascarponet használjon a krémhez , de abból vagy 750 g t . Értelemszerűen a porcukor és minden más hozzávaló arány is így emelkedik . Az pedig , hogy lichi kerül a tiramisuba merész újításnak tűnhet azonban szerintem nagyszerűen működik ezekkel az ízekkel . A recept leírásában majd láthatjátok , hogy kerül bele babapiskóta is , ami logikus lépés tiramisunál , azonban én most nem mártottam semmilyen folyadékba előtte . Egyszerűen csak csak a krémre raktam mivel így is megpuhul majd a hűtőben , és ha előtte már nedvességet kapott volna akkor szinte felismerhetetlenségig szétmállana a süti belsejében . Ez tehát az én tiramisu receptem , de lássuk is !!!
Hozzávalók :
-
4 db kisebb méretű tojás ( A M es mérettől eggyel kisebb )
-
80 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1/2 teáskanál vanília paszta
-
100 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1 csomag sütőpor
A rétegek közé :
-
12 db babapiskóta
Hozzávalók a lichi szószhoz :
-
10 db megpucolt , kimagozott , konzerv lichi
-
100 g fagyasztott erdei gyümölcs mix
-
fél citrom reszelt héja
-
fél citrom leve
-
2 evőkanál cukor
-
2 evőkanál víz
-
1 evőkanál keményítő
-
fél pohár víz ( keményítőhöz )
Hozzávalók a krémhez :
-
250 g mascarpone
-
5 db kisebb tojás
-
150 g porcukor
-
1/2 teáskanál vanília paszta
-
csipet só
Elkészítés :
-
A piskótával kezdjük , amihez is először előmelegítjük a sütőt 170 fokra majd pedig szétválasztjuk a tojásokat .
-
A fehérjét a sóval felverjük , majd amikor elkezd kifehéredni akkor hozzáadjuk a cukor 2/3 részét , kanalanként .
-
Amikor stabil habot kaptunk akkor rátérünk a sárgájára , amihez hozzáadjuk a vaníliás cukrot , a vanília pasztát , valamint a cukor maradék részét .
-
Ha sárgáját is felvertük akkor a szokásos módszer szerint , a kettőt összeforgatjuk , majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is .
-
Miután eltűntek a csomók a tésztából , egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát ( fontos , hogy magas falú tepsi legyen , mivel ebbe fogjuk összeállítani a sütit ) , majd mehet a sütőbe 170 fokra , kb 20 percre .
-
Ha a teteje szép aranybarna , akkor kész is van ,de a jól bevált tűpróbával is próbálkozhatunk ha gondoljuk .
-
Következő lépésként elkészítjük a lichi szószt .
-
A konzerv lichi darabokat felszeleteljük , majd egy lábasba öntjük a többi hozzávaló társaságában kivéve a keményítő és a másik adag víz , és alacsony lángon forraljuk úgy 15 -20 percig .
-
Miután felforrt , a keményítőt belekeverjük a vízbe és a szószhoz adjuk .
-
Hagyjuk neki , hogy még egyet rottyanjon és már kész is van .
-
Amikor elkészült , akkor félretesszük , hogy lehűljön .
-
Most jöhet a krém .
-
A tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét pedig felverjük a sóval .
-
1-2 kanál porcukrot adhatunk hozzá , hogy egy kicsit megnőjön a habunk .
-
A mascarponet a sárgájával , a cukorral és a vaníliával jó habosra kikeverjük .
-
A fehérjehab egyik felét hozzákeverjük a mascarpones krémhez .
-
Ha sikeresen elkevertük benne , akkor jöhet a másik fele is , utána pedig mehet a hűtőbe egy kis pihenőre .
-
Ha minden lehűlt akkor elkezdhetjük az összeállítást .
-
A piskótára megy a krém fele , majd arra a babapiskóta szeletek .
-
Meglocsoljuk gazdagon a lichi szósszal , majd a legvégén betakarjuk a maradék krémmel .
-
Egy éjszakát pihennie kell a hűtőben , de megéri mivel így fantasztikusan összeérnek az ízek .
-
Másnap egy kevés kakaóporral szórjuk meg a tetejét , de ez egyéni preferencia kérdése .
-
Fogyasszátok egészséggel 🙂
Néhány hasznos tipp :
|
Ha tetszett a mai posztom akkor mindképp jelezd nekem egy Like al valamint ne felejts el felíratkozni a hírlevélre is , hogy értesítést kapj amikor kiteszek egy újabb bejegyzést . Instagrammon is megtaláltok vagy akár Facebookon de azt úgyis látjátok lent 😀 .
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: