Cake by fari

Lichis tiramisu

A tiramisu számomra , ”’AZ ÉDESSÉG” , nincs semmi más amit szívesebben ennék amikor szomorú vagyok vagy ha örömködni támad kedvem . Viszont már régóta keresem a tökéletes krém variációt hozzá , és úgy egy fél éve meg is találtam . Ez igazából olasz eredetű dolog , de ők ugye tojásokat és mascarponet használnak a krémhez , valamint cukrot . Én eddig a jól bevált tejszínhab mascarpone kombót használtam , ami viszont nem adja vissza ugyanazokat az ízeket . Szerintem a tojásos verzió sokkal jobb és finomabb , testesebbé teszi a sütit . De ha valaki nem akar nyers tojást enni akkor nyugodtan elhagyhatja és csak mascarponet használjon a krémhez , de abból vagy 750 g t . Értelemszerűen a porcukor és minden más hozzávaló arány is így emelkedik . Az pedig , hogy lichi kerül a tiramisuba merész újításnak tűnhet azonban szerintem nagyszerűen működik ezekkel az ízekkel . A recept leírásában majd láthatjátok , hogy kerül bele babapiskóta is , ami logikus lépés tiramisunál , azonban én most nem mártottam semmilyen folyadékba előtte . Egyszerűen csak csak a krémre raktam mivel így is megpuhul majd a hűtőben , és ha előtte már nedvességet kapott volna akkor szinte felismerhetetlenségig szétmállana a süti belsejében . Ez tehát az én tiramisu receptem , de lássuk is !!!



Hozzávalók : 

  • 4 db kisebb méretű tojás ( A M es mérettől eggyel kisebb ) 

  • 80 g  cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1/2 teáskanál vanília paszta

  • 100 g finomliszt

  • 1 csipet só 

  • 1 csomag sütőpor

A rétegek közé :

  • 12 db babapiskóta

Hozzávalók a lichi szószhoz : 

  • 10 db megpucolt , kimagozott , konzerv lichi

  • 100 g fagyasztott erdei gyümölcs mix

  • fél citrom reszelt héja

  • fél citrom leve

  • 2 evőkanál cukor

  • 2 evőkanál víz

  • 1 evőkanál keményítő

  • fél pohár víz  ( keményítőhöz ) 

Hozzávalók a krémhez : 

  • 250 g mascarpone 

  • 5 db kisebb tojás

  • 150 g porcukor

  • 1/2 teáskanál vanília paszta

  • csipet só



Elkészítés : 

  1. A piskótával kezdjük , amihez is először előmelegítjük a sütőt 170 fokra majd pedig  szétválasztjuk a tojásokat .

  2. A fehérjét a sóval felverjük , majd amikor elkezd kifehéredni akkor hozzáadjuk a cukor 2/3 részét , kanalanként .

  3. Amikor stabil habot kaptunk akkor rátérünk a sárgájára , amihez hozzáadjuk a vaníliás cukrot , a vanília pasztát , valamint a cukor maradék részét . 

  4. Ha sárgáját is felvertük akkor a szokásos módszer szerint , a kettőt összeforgatjuk , majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is .

  5.  Miután eltűntek a csomók a tésztából , egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát ( fontos , hogy magas falú tepsi legyen , mivel ebbe fogjuk összeállítani a sütit ) , majd mehet a sütőbe 170 fokra , kb 20 percre .

  6. Ha a teteje szép aranybarna , akkor kész is van ,de a jól bevált tűpróbával is próbálkozhatunk ha gondoljuk .

  7. Következő lépésként elkészítjük a lichi szószt . 

  8. A konzerv lichi darabokat  felszeleteljük , majd egy lábasba öntjük a többi hozzávaló társaságában  kivéve a keményítő és a másik adag víz , és alacsony lángon forraljuk úgy 15 -20 percig . 

  9. Miután felforrt , a keményítőt belekeverjük a vízbe és a szószhoz adjuk .

  10. Hagyjuk neki , hogy még egyet rottyanjon és már kész is van .

  11. Amikor elkészült , akkor félretesszük , hogy lehűljön .

  12. Most jöhet a krém .

  13. A tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét pedig felverjük a sóval .

  14. 1-2 kanál porcukrot adhatunk hozzá , hogy egy kicsit megnőjön a habunk .

  15. A mascarponet a sárgájával , a cukorral és a vaníliával jó habosra kikeverjük .

  16. A fehérjehab egyik felét hozzákeverjük a mascarpones krémhez .

  17. Ha sikeresen elkevertük benne , akkor jöhet a másik fele is , utána pedig mehet a hűtőbe egy kis pihenőre .

  18. Ha minden lehűlt akkor elkezdhetjük az összeállítást .

  19. A piskótára megy a krém fele , majd arra a babapiskóta szeletek .

  20. Meglocsoljuk gazdagon a lichi szósszal , majd a legvégén betakarjuk a maradék krémmel .

  21. Egy éjszakát pihennie kell a hűtőben , de megéri mivel így fantasztikusan összeérnek az ízek .

  22.  Másnap egy kevés kakaóporral szórjuk meg a  tetejét , de ez egyéni preferencia kérdése .

  23. Fogyasszátok egészséggel 🙂 

Néhány hasznos tipp : 


  •  egy fél citrom húsos felével töröljétek ki a tálat amiben a tojásfehérjét felszeretnétek majd verni , mivel eltünteti a zsíros szennyeződéseket , amik megakadályoznák , hogy szép nagy habot kapjunk 

  • ha piskótát készítetek akkor a száraz hozzávalókat mindig szitáljátok le , így kevesebb az esélye , hogy csomók képződhetnek a tésztában .

  • minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű , így könnyebb lesz velük dolgozni 

 

Ha tetszett a mai posztom akkor mindképp jelezd nekem egy Like al valamint ne felejts el felíratkozni a hírlevélre is , hogy értesítést kapj amikor kiteszek egy újabb bejegyzést .  Instagrammon  is megtaláltok vagy akár Facebookon de azt úgyis látjátok lent 😀 .

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!