”Ricsikém , csinálj nekem valami nagyon finom citromos tortát ”, mondta nagyim . Erre én persze , megcsinálom , közben pedig gondolkodtam , hogy ugye tavaly is citromos tortát kapott tőlem , így mivel dobhatnám fel a mostanit . A túró és a citrom ugye régi jó barátok , ezért eszembe jutott , hogy készítenék a túró rudi tortát enyhe citromos ízesítéssel . Hát mit ne mondjak , hatalmas siker lett ,nagyim egy hatalmas szeletet tüntetett el a szempillantás alatt . Innen is szeretnék neki Nagyon Boldog Születésnapot kívánni , legyen még rengeteg ilyen alkalom , és rengetek szülinapi torta 😀 Lássuk a receptet !
Hozzávalók a piskótához : ( 24 cm es formához )
-
10 db tojás ( M-es )
-
200 g kristálycukor (1 evőkanálnyi a sárgájához kell )
-
250 g finomliszt
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 nagy csipet só
-
2 teáskanál vanília aroma
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1-2 csepp citromlé
Hozzávalók a krémhez :
-
500 ml habtejszín
-
500 g túró ( krémes túró a legjobb hozzá , de a sima dobozolt működik , az Aldiban lehet kapni )
-
250 g mascarpone
-
12 evőkanál porcukor
-
6-7 evőkanál tej
-
1 teáskanál vanília aroma
-
2 nagyobb méretű citrom leve és héja
Hozzávalók a díszítéshez :
-
200 g étcsoki
-
2 evőkanál olaj
-
néhány szem málna
-
pöttyös guru , rudi ( ízlés szerint)
Elkészítés :
-
Mielőtt még bármit is csinálnánk , szeretnék elárulni egy hasznos tippet azoknak akik esetleg még kezdő cukrászok , vagy csak kedvet kapnak a sütéshez . Fontos , hogy egy fél citrommal töröljétek ki a tálat amiben majd felveritek a tojásfehérjét, mivel a citromlé lehozza a szennyeződéseket ,zsíros maradványokat , amik megakadályoznák , hogy tökéletes legyen .
-
Szóval , szétválasztjuk a tojásokat és a sóval valamint a citromlével felverjük a fehérjét .
-
A cukrot kanalanként adjuk hozzá , ha pedig ezzel kész vagyunk és szép nagyra nőtt a tojáshabunk akkor rátérhetünk a sárgájára .
-
Sárgája , kevés cukor, vanília esszencia , vaníliás cukor és habosítás .
-
Pár percig eltarthat amíg el kezd habosodni , de legyetek türelemmel . Tapasztalataim szerint sokkal jobb így a piskóta állaga , nem esik be a közepe .
-
A két keveréket összekeverjük , majd mehet bele minden száraz alapanyag . ( Fontos , hogy száraz alapanyagokat szitálva adjátok hozzá , mert így csökken az esélye , hogy csomók keletkeznek a tésztában )
-
Ha simára kevertük a tésztát akkor sütőpapírral bélelt formába töltjük a tészta felét , sütőbe rakjuk , 180 fokon megsütjük 20 perc alatt .
-
Érdemesebb két részletben megsütni , mivel így is megnő eléggé .
-
Következhet a krém , amihez először is a tejszínhabot fogjuk felverni . ( Apró tipp : ugye azt tudjátok , hogy a boltokban kapható habtejszíneket muszáj a felhasználás előtt hűtőben tárolni , de azt már kevesebben , hogy magát a tálat le kell hűteni amiben fel szeretnénk verni )
-
Szóval felverjük a habtejszínt , hozzáadjuk a mascarponet valamint a túrót is kisebb részletekben .
-
Ha véletlenül nem krémesített túrót használnátok akkor se aggódjatok mivel a dobozos verzió ugyanúgy jó hozzá és a robotgép alapból összetöri majd , így nem is fog látszódni benne 🙂
-
Mehet hozzá a porcukor valamint a tej is , a legvégén pedig a vanília és a citromok mindenestül .
-
Mielőtt a tortalapokat bevonnánk vele , érdemesebb a hűtőbe rakni .
-
Ha mindennel előkészültünk akkor kezdhetjük a tortalapok betöltését .
-
Mindkét lapot félbe vágjuk majd megkenjük őket egy emberes adag krémmel és a végén a külsejét is bevonjuk vele .
-
Az étcsokoládét az olajjal együtt megolvasztjuk , majd amikor már kihűlt , leöntjük vele a tortát .
-
A maradék krémet habzsákba töltjük és rózsákat formázunk a torta tetejére .
-
Ízlés szerint díszíthetjük gyümölccsel , valamint rudival vagy bármilyen pöttyös termékkel .
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: