Cake by fari

Pöttyös Túró Rudi torta


”Ricsikém , csinálj nekem valami nagyon finom citromos tortát ”, mondta nagyim . Erre én persze , megcsinálom , közben pedig gondolkodtam , hogy ugye tavaly is citromos tortát kapott tőlem , így mivel dobhatnám fel a mostanit . A túró és a citrom ugye régi jó barátok , ezért eszembe jutott , hogy készítenék a túró rudi tortát enyhe citromos ízesítéssel .  Hát mit ne mondjak , hatalmas siker lett ,nagyim egy hatalmas szeletet tüntetett el a szempillantás alatt .  Innen is szeretnék neki Nagyon Boldog Születésnapot kívánni , legyen még rengeteg ilyen alkalom , és rengetek szülinapi torta 😀 Lássuk a receptet !

 

Hozzávalók a piskótához : ( 24 cm es formához ) 

  • 10 db tojás ( M-es ) 

  • 200 g kristálycukor (1 evőkanálnyi a sárgájához kell ) 

  • 250 g finomliszt

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 2 teáskanál sütőpor

  • 1 nagy csipet só

  • 2 teáskanál vanília aroma

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 1-2 csepp citromlé

Hozzávalók a krémhez : 

  • 500 ml habtejszín

  • 500 g túró ( krémes túró a legjobb hozzá , de a sima dobozolt működik , az Aldiban lehet kapni )

  • 250 g mascarpone

  • 12 evőkanál porcukor

  • 6-7 evőkanál tej

  • 1 teáskanál vanília aroma

  • 2 nagyobb méretű citrom leve és héja

Hozzávalók a díszítéshez : 

  • 200 g étcsoki

  • 2 evőkanál olaj

  • néhány szem málna

  • pöttyös guru , rudi ( ízlés szerint)


Elkészítés : 

  • Mielőtt még bármit is  csinálnánk , szeretnék elárulni egy hasznos tippet azoknak akik esetleg még kezdő cukrászok , vagy csak kedvet kapnak a sütéshez . Fontos , hogy egy fél citrommal töröljétek ki a tálat amiben majd felveritek a tojásfehérjét, mivel a citromlé lehozza a szennyeződéseket ,zsíros maradványokat , amik megakadályoznák , hogy tökéletes legyen .

  • Szóval , szétválasztjuk a tojásokat és a sóval valamint a citromlével felverjük a fehérjét .

  • A cukrot kanalanként adjuk hozzá , ha pedig ezzel kész vagyunk és szép nagyra nőtt a tojáshabunk akkor rátérhetünk a sárgájára .

  • Sárgája , kevés cukor, vanília esszencia , vaníliás cukor és habosítás . 

  • Pár percig eltarthat amíg el kezd habosodni , de legyetek türelemmel . Tapasztalataim szerint sokkal jobb így a piskóta állaga , nem esik be a közepe .

  • A két keveréket összekeverjük , majd mehet bele minden száraz alapanyag . ( Fontos , hogy száraz alapanyagokat szitálva adjátok hozzá , mert így csökken az esélye , hogy csomók keletkeznek a tésztában )

  • Ha simára kevertük a tésztát akkor sütőpapírral bélelt formába töltjük  a  tészta felét , sütőbe rakjuk , 180 fokon megsütjük 20 perc alatt . 

  • Érdemesebb két részletben megsütni , mivel így is megnő eléggé .

  • Következhet a krém , amihez először is a tejszínhabot fogjuk felverni . ( Apró tipp : ugye azt tudjátok , hogy a boltokban kapható habtejszíneket muszáj a felhasználás előtt hűtőben tárolni , de azt már kevesebben , hogy magát a tálat le kell hűteni amiben fel szeretnénk verni ) 

  • Szóval felverjük a habtejszínt , hozzáadjuk a mascarponet valamint a túrót is kisebb részletekben . 

  • Ha véletlenül nem krémesített túrót használnátok akkor se aggódjatok mivel a dobozos verzió ugyanúgy jó hozzá és a robotgép alapból összetöri majd , így nem is fog látszódni benne 🙂 

  • Mehet hozzá a porcukor valamint a tej is , a legvégén pedig a vanília és a citromok mindenestül .

  • Mielőtt a tortalapokat bevonnánk vele , érdemesebb a hűtőbe rakni .

  • Ha mindennel előkészültünk akkor kezdhetjük a tortalapok betöltését .

  • Mindkét lapot félbe vágjuk majd megkenjük őket egy emberes adag krémmel és a végén a külsejét is bevonjuk vele .

  • Az étcsokoládét az olajjal együtt megolvasztjuk , majd amikor már kihűlt , leöntjük vele a tortát . 

  • A maradék krémet habzsákba töltjük és rózsákat formázunk  a torta tetejére .

  • Ízlés szerint díszíthetjük gyümölccsel , valamint rudival vagy bármilyen pöttyös termékkel .

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!