Az elmúlt években elég nagy trend lett , hogy szinte minden retro vagy nem retro édességet tortává vagy bármi más sütivé alakítsanak az emberek . Ez nem volt másképp a mákos gubával sem , ugyanis valaki , nem tudom ki , kitalálta , hogy nagyon kreatív ötlet lenne ebből egy szuper tortát alkotni . Nos , hát igaza volt , mivel egyből felrobbant tőle az internet és mindenki szinte csak ezt készítette , na jó erős túlzással . De az biztos , hogy nagyon bejött az embereknek . Korábban én is megpróbálkoztam vele , de rájöttem , hogy nekem ez így nagyon nem jön be , ha mákos guba tortáról beszélünk akkor az tényleg legyen torta , ne csak egy újabb divatos kifejezés valamire . Így , a saját verziómban kombináltam a mákos gubát és a kedvenc mákos piskóta receptemet , valamint egy isteni vaníliás krém került a rétegek közé , kiegészítve málna szósszal és egy pofonegyszerű mascarpone habbal . Jól hangzik , ugye ? A habcsók réteget én elhagytam a torta tetejéről , mivel szerintem már így is elég édes a mákos – vaníliás réteg magában , és elég gej hatást keltene így . Szerintem aki szereti a mákos gubát , annak garantáltan ízleni fog . Nálam legalábbis így történt . Nem szaporítom tovább a szót , lássuk is azt a receptet .
Hozzávalók a mákos gubához :
-
5 db kifli
-
250 ml tej
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál vanília aroma
-
1 csipet só
-
4 evőkanál cukor
-
5 evőkanál mák
Hozzávalók a piskótához :
-
12 db tojás
-
240 g cukor
-
180 g finomliszt
-
120 g darált mák
-
1 csomag sütőpor
-
fél teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
1 teáskanál vanília aroma
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 nagyobb méretű citrom lereszelt héja
Hozzávalók a vaníliás krémhez :
-
750 ml tej
-
160 g cukor
-
130 g étkezési keményítő
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
5 db tojás
-
1 teáskanál vanília aroma
-
100 g vaj
-
300 ml habtejszín
-
3 evőkanál porcukor
Hozzávalók a mascarpone habhoz :
-
250 g mascarpone
-
3 evőkanál darált mák
-
1 citrom reszelt héja
-
2-3 evőkanál citromlé
-
3-4 evőkanál porcukor
-
2 zselatinlap
-
1 teáskanál vanília aroma
Hozzávalók a málna szószhoz :
-
100 g málna
-
50 ml citromlé
-
40 g porcukor
Elkészítés :
-
Elsőként a mákos gubát fogjuk elkészíteni , amihez először is felszeleteljük a kifliket . Utána a tejet megmelegítjük a tűzhelyen a vaníliás cukorral , vanília aromával valamint a sóval .
-
Amikor teljesen felmelegedett akkor ráöntjük a kifli szeletekre és villával vagy akár a kezünkkel összedolgozzuk . Hozzáadjuk a mákot , a kristálycukrot , utána pedig még egyszer összeforgatjuk , hogy minden oldalon kapjon a cukros mákos keverékből .
-
Következik a piskóta .Egy szokványos piskótát fogunk készíteni , annyi különbséggel , hogy kerül bele mák is , de azt a száraz hozzávalókkal együtt adjuk majd a tésztához , a citromhéj pedig majd a legvégén kerül bele a tésztába . Nem írnám le a teljes elkészítését , mivel már számtalanszor hallhattátok tőlem , de aki szeretné tudni , az alábbi linken megtalálja . Annyit még hozzátennék , hogy 2-3 kanál cukrot tegyetek félre a tojássárgájának , hogy azt is szépen fellehessen habosítani .
-
Mivel ez egy nagy adag tészta így érdemesebb három adagban kisütni a piskótákat , hogy mindegyik szép egyenletes magasságú / méretű legyen .
-
A sütőpapírral kibélelt tortaformába rakunk néhány szem mákos gubát , majd leöntjük a tészta 1/3 részével .
-
Ezt a lépést még kétszer megismételjük .
-
Amíg a piskóta lapok sülnek , addig elkészítjük a vaníliás krém alapját .
-
A tejet a vaníliás cukorral és a vanília aromával felmelegítjük .
-
A tojásokat a keményítővel valamint a cukorral habosra verjük , utána pedig fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet . Amikor teljesen elvegyültek a hozzávalók akkor visszatesszük a tűzhelyre és besűrítjük . Ha besűrűsödött akkor hozzáadjuk a vajat és a sót , majd csomómentesre keverjük .
-
Alufóliával lefedjük , utána pedig félretesszük hűlni .
-
Amikor kihűlt a krém akkor felverjük a tejszínhabot , hozzáadjuk a porcukrot és apránként belekanalazzuk a vaníliás krémet . Amikor elkészült a krém akkor hűtőbe rakjuk minimum egy éjszakára .
-
A málna szósz . Egy magas falú edénybe beledobjuk az összes hozzávalót , 10 perc alatt pedig összeforraljuk . Ha valakit zavarnak a málna magok akkor nyugodtan leszűrheti a szószt , de én általában benne hagyom , mivel imádom amikor ropognak a fogam alatt a kis magocskák .
-
Következhet a mascarpone hab . Itt is elég egyszerű dolgunk lesz , ugyanis megint csak bele kell dobnunk mindent egy lábasba , a zselatin lapokat kivéve , és alacsony lángon felmelegíteni . A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk . Amikor a habunk kellően felmelegedett akkor lekapcsoljuk alatta gázt . A zselatin lapokból kinyomkodjuk a vizet majd hozzáadjuk őket a meleg mascarpone krémhez .Csomómentesre keverjük majd hagyjuk kihűlni és mehet a hűtőbe , hogy szépen visszadermedjen .
-
Ha minden összetevőnk kihűlt akkor következhet az összeállítás .
-
Az alsó piskóta lapot megkenjük a vaníliás krémmel és meglocsoljuk a málna szósszal . Majd megint piskóta , megint vaníliás krém , megint málna szósz .
-
A torta tetejére ráhelyezzük az utolsó piskóta lapot , megkenjük a maradék krémmel . A mascarpone krémet habzsákba töltjük és tetszőleges formában tortára varázsoljuk . A díszítés opcionális . Én friss málnát valamint áfonyát használtam 🙂 .
-
Remélem kipróbáljátok , és nektek is annyira fog ízleni mint nekem .
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: