Nos az én hódolatom az olasz konyha felé egyáltalán nem kamu vagy ámítás , hanem igaz szerelem . Ezt talán látszik abból is , hogy hányszor készítek tiramisut , pizzát vagy akár tészta ételeket . Egyszerűen imádom már magát a kultúrát is, és hát az életeiket hagyjuk is , attól végem van . Ez a hódolat nem mondanám , hogy tudatos volt , ugyanis én úgy érzem mindig is volt bennem egy kevés olasz vér , ami arra várt , hogy egyszer majd kibontakozhasson és elinduljak az ételek felé vezető úton . Ugye mind tudjuk az olaszok milyen temperamentumosak , képesek csodálattal beszélni bármiről , képesek úgy élvezni a falatokat mint senki más . Nos 3-ból 2 nálam is pipa , mindenki döntse szerinte melyik , vagy írja meg lent kommentben .
Rengeteg tortám van ami kinézetre hibátlan , jól megvan pakolva mindennel ami csak kellhet rá , , modern és így tovább . Nos ez ezekből egyiket sem tudhatja magáénak , mivel ezt a tortát a következő dolgokkal jellemezném . Egyszerű , házias , kidolgozatlan , de az enyém . Ezzel csak azt akartam mondani , hogy nem kell mindegyik tortánknak ezeket a lehetetlen elvárásokat megugorni , legyen csak tökéletlen , helyenként kissé furcsa, de az íze attól még nem változik . Az egyszerűség és a letisztultság jegyében készült ő is , nem akartam cifrázni vele, hanem tényleg legyen egy sima tiramisu torta . Nem rég olvastam egy interjút egy pesti cukrászda tulajdonosával ahol ő azt mondta , szerinte az a jó süti , amire ránézünk , megkóstoljuk és nem csalódunk , vagyis pont azt kapjuk vissza ízre amit a látványa alapján várnák tőle . Nos nekem teljesen hozta ezeket a dolgokat , isteni finom és túlságosan is könnyen csúszik .
A mai receptemnél mutatok nektek egy új fajta piskóta elkészítési módszert , valamint a legegyszerűbb tiramisu krémet amit valaha is kóstoltatok . Jöhet a recept !!
Hozzávalók a piskótához : ( 19 cm es formához )
-
5 db tojás
-
90 g nádcukor
-
30 g cukrozatlan kakaópor
-
50 ml forró víz
-
12 g vaníliás cukor
-
fél teáskanál vanília őrlemény
-
csipet só
-
100 g teavaj
-
45 g finomliszt
-
50 g darált mandula
-
negyed teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez :
-
500 g mascarpone
-
3 db tojássárgája
-
4 púpozott evőkanál porcukor
-
negyed teáskanál vanília őrlemény
-
1 csomag vaníliás cukor
-
fél teáskanál vanília aroma
Egyéb hozzávalók :
-
10-12 db babapiskóta
-
fél teáskanál rum aroma
-
fekete kávé ( Nálam ez most Tchibo volt )
-
80 g tejcsokis tortabevonó
Elkészítés :
-
Első lépésként a tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét pedig a sóval kemény habbá verjük .
-
Következhet a süti lényege , vagy inkább a lelke , amitől igazán csokis lesz ez a torta . A kakaóport beleöntjük egy magas falú edénybe és fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet is . Ennél a lépésnél érdemesebb kézi habverőt használni , mivel ez a két hozzávaló együtt hajlamos hát hogy is mondjam , ….. kisebb problémákat okozni mind a ruházatunkban , mind az egész konyhában . Én mondjuk már jártam úgy , hogy a csoki cseppek a fehér falon kötöttek ki , ami nem annyira vicces dolog , és inkább megkímélnélek titeket egy hosszú és fáradalmas festéstől:D
-
Ha ez a két hozzávaló elvegyült akkor egy kissé folyós , de selymesen krémes állagot kell , hogy kapjunk . Mehetnek hozzá a sárgáják is , de egyszerre csak egy . Amikor ezt is teljesen felvette , akkor átváltunk robotgépre majd beleöntjük a kétféle cukrot , valamint a vanília őrleményt is . Addig keverjük amíg ki nem habosodik és a térfogata megnő egy kicsit .
-
Jöhet bele a vaj . De állj állj állj !! Itt egy fontos buktatóhoz érkeztünk . Nem szabad egyszerre az összes vajat hozzáadnunk , mivel akkor teljesen más állagot kap majd a kész tésztánk , tömör és nehéz lesz , mi pedig lágy , könnyű piskótát szeretnénk amit élvezet enni . Ezért , érdemes mindig felkockázni a vajat és apróbb adagokban hozzáadni . Aki már valaha készített hollandi mártást annak ismerős lehet ez a metódus . Szóval vajat fokozatosan , majd amikor az összeset felvette akkor megint visszaváltunk a kézi habverőre . Beleszitáljuk a még fennmaradó száraz hozzávalókat és csomómentesre keverjük .
-
A legvégén pedig mehet bele a felvert fehérje hab is .
-
Szokásosan 180 fok , és nagyjából 25-30 perces sütési idő . De a legbiztosabb módszer a jól bevált tűpróba .
-
Áttérünk a krémre . A sárgájákat a porcukorral , vaníliás cukorral , őrleménnyel és az aromával fehéredésig verjük , majd mehet hozzá két részletben a mascarpone is . Ha szép selymes , sima a krémünk akkor nincs is vele több dolgunk , rakhatjuk a hűtőbe , hogy kenhető állaga legyen .
-
Megfőzzük a kávét majd egy kis rum aromával bolondítjuk meg .
-
A torta összeállításáig más dolgunk nincs is , így addig foglaljátok el magatokat amíg hűl a piskóta lap .
-
Amikor kihűlt , akkor három részre vágjuk , megkenjük a krém 1/3 részével , a babapiskóta szeleteket belemártjuk a kávéba majd ráhelyezzük a krémre . Ezt a lépést még egyszer megismételjük majd a torta külsejét is teljesen bevonjuk vele . Egy fél órára a hűtőbe rakjuk .
-
A megolvasztott bevonóval leöntjük a tetejét , valamint az oldalán is lecsorgatjuk . Ha szeretnétek akkor késsel vájhattok ti is hasonló formákat a tetejébe mint én , bár lehet jobban hasonlítanak inkább kráterekre , de nem számít , az íz a lényeg 🙂
-
Remélem ti is kipróbáljátok , ha pedig így tesztek akkor ne felejtsetek el megjelölni rajta , hogy én is lássam ( Elérhetőségek lent ) . Köszönöm , ha megosztod a bejegyzésem , ha pedig tényleg igazán odavagy a blogomért és mindenképp jelezni akarod ezt az imádatot nekem valahogy ,akkor ne felejts el feliratkozni és időnként nyomni egy Like t is . Na Sziasztok:D
Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel a hírlevélre a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál .
Instagrammon és Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .
Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)
Legyen szép napotok !
Sziasztok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: