Cake by fari

Tiramisu torta – avagy a kávé őrültek édessége !!

 

Nos az én hódolatom az olasz konyha felé egyáltalán nem kamu vagy ámítás , hanem igaz szerelem . Ezt talán látszik abból is , hogy hányszor készítek tiramisut , pizzát vagy akár tészta ételeket . Egyszerűen imádom már magát a kultúrát is, és hát az életeiket hagyjuk is , attól végem van .  Ez a hódolat nem mondanám , hogy tudatos volt , ugyanis én úgy érzem mindig is volt bennem egy kevés olasz vér , ami arra várt , hogy egyszer majd kibontakozhasson és elinduljak az ételek felé vezető úton . Ugye mind tudjuk az olaszok milyen temperamentumosak , képesek csodálattal beszélni bármiről , képesek úgy élvezni a falatokat mint senki más . Nos 3-ból 2 nálam is pipa , mindenki döntse szerinte melyik , vagy írja meg lent kommentben  . 

 

 

Rengeteg tortám van ami kinézetre hibátlan , jól megvan pakolva mindennel ami csak kellhet rá , , modern és így tovább . Nos ez ezekből egyiket sem tudhatja magáénak , mivel ezt a tortát a következő dolgokkal jellemezném . Egyszerű , házias , kidolgozatlan , de az enyém . Ezzel csak azt akartam mondani , hogy nem kell mindegyik tortánknak ezeket a lehetetlen elvárásokat megugorni , legyen csak tökéletlen , helyenként kissé furcsa,  de az íze attól még nem változik . Az egyszerűség és a letisztultság jegyében készült ő is , nem akartam cifrázni vele, hanem tényleg legyen egy sima tiramisu torta . Nem rég olvastam egy interjút egy pesti cukrászda tulajdonosával ahol ő azt mondta , szerinte az a jó süti , amire ránézünk , megkóstoljuk és nem csalódunk , vagyis pont azt kapjuk vissza ízre amit a látványa alapján várnák tőle .  Nos nekem teljesen hozta ezeket a dolgokat , isteni finom és túlságosan is könnyen csúszik .

 

A mai receptemnél mutatok nektek egy új fajta piskóta elkészítési módszert , valamint a legegyszerűbb tiramisu krémet amit valaha is kóstoltatok .  Jöhet a recept !!

 

 

Hozzávalók a piskótához : ( 19 cm es formához ) 

  • 5 db tojás
  • 90 g nádcukor
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 50 ml forró víz
  • 12 g vaníliás cukor
  • fél teáskanál vanília őrlemény
  • csipet só
  • 100 g teavaj
  • 45 g finomliszt
  • 50 g darált mandula
  • negyed teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez : 

  • 500 g mascarpone
  • 3 db tojássárgája
  • 4 púpozott evőkanál porcukor
  • negyed teáskanál vanília őrlemény
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél teáskanál vanília aroma

Egyéb hozzávalók : 

  • 10-12 db babapiskóta
  • fél teáskanál rum aroma 
  • fekete kávé ( Nálam ez most Tchibo volt )
  • 80 g tejcsokis tortabevonó








Elkészítés : 

  • Első lépésként a tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét pedig a sóval kemény habbá verjük .

  • Következhet a süti lényege , vagy inkább a lelke , amitől igazán csokis lesz ez a torta . A kakaóport beleöntjük egy magas falú edénybe és fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet is . Ennél a lépésnél érdemesebb kézi habverőt használni , mivel ez a két hozzávaló együtt hajlamos hát hogy is mondjam , ….. kisebb problémákat okozni mind a ruházatunkban , mind az egész konyhában .  Én mondjuk már jártam úgy , hogy a csoki cseppek a fehér falon kötöttek ki , ami nem annyira vicces dolog , és inkább megkímélnélek titeket egy hosszú és fáradalmas festéstől:D 

  • Ha ez a két hozzávaló elvegyült akkor egy kissé folyós , de selymesen krémes állagot kell , hogy kapjunk . Mehetnek hozzá a sárgáják is , de egyszerre csak egy . Amikor ezt is teljesen felvette , akkor átváltunk robotgépre majd beleöntjük a kétféle cukrot , valamint a vanília őrleményt is . Addig keverjük amíg ki nem habosodik és a térfogata megnő egy kicsit .

  • Jöhet bele a vaj . De állj állj állj !! Itt egy fontos buktatóhoz érkeztünk . Nem szabad egyszerre az összes vajat hozzáadnunk , mivel akkor teljesen más állagot kap majd a kész tésztánk , tömör és nehéz lesz , mi pedig lágy , könnyű piskótát szeretnénk amit élvezet enni . Ezért , érdemes mindig felkockázni a vajat és apróbb adagokban hozzáadni . Aki már valaha készített hollandi mártást annak ismerős lehet ez a metódus . Szóval vajat fokozatosan , majd amikor az összeset felvette akkor megint visszaváltunk a kézi habverőre . Beleszitáljuk a még fennmaradó száraz hozzávalókat és csomómentesre keverjük . 

  • A legvégén pedig mehet bele a felvert fehérje hab is .

  • Szokásosan 180 fok , és nagyjából 25-30 perces sütési idő . De a legbiztosabb módszer a jól bevált tűpróba .

  • Áttérünk a krémre . A sárgájákat a porcukorral , vaníliás cukorral , őrleménnyel és az aromával fehéredésig verjük , majd mehet hozzá két részletben a mascarpone is . Ha szép selymes , sima a krémünk akkor nincs is vele több dolgunk , rakhatjuk  a hűtőbe , hogy kenhető állaga legyen .

  • Megfőzzük a kávét majd  egy kis rum aromával bolondítjuk meg .

  • A torta összeállításáig  más dolgunk nincs is , így addig foglaljátok el magatokat amíg hűl a piskóta lap . 

  • Amikor kihűlt , akkor három részre vágjuk , megkenjük a krém 1/3 részével , a babapiskóta szeleteket belemártjuk a kávéba majd ráhelyezzük a krémre . Ezt a lépést még egyszer megismételjük majd a torta külsejét is teljesen bevonjuk vele . Egy fél órára a hűtőbe rakjuk .

  • A megolvasztott bevonóval leöntjük a tetejét , valamint az oldalán is lecsorgatjuk . Ha szeretnétek akkor késsel vájhattok ti is  hasonló formákat  a tetejébe mint én , bár lehet jobban hasonlítanak inkább  kráterekre , de nem számít , az íz a lényeg 🙂 

  • Remélem ti is kipróbáljátok , ha pedig így tesztek akkor ne felejtsetek el megjelölni rajta , hogy én is lássam ( Elérhetőségek lent ) . Köszönöm , ha megosztod a bejegyzésem , ha pedig tényleg igazán odavagy a blogomért és mindenképp jelezni akarod ezt az imádatot nekem valahogy ,akkor ne felejts el feliratkozni és időnként nyomni egy Like t is .  Na Sziasztok:D 

 

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!