Cake by fari

Mákos guba torta amit garantáltan imádni fogsz


Az elmúlt években elég nagy trend lett , hogy szinte minden retro vagy nem retro édességet tortává vagy bármi más sütivé alakítsanak az emberek . Ez nem volt másképp a mákos gubával sem , ugyanis valaki , nem tudom ki , kitalálta , hogy nagyon kreatív ötlet lenne ebből egy szuper tortát alkotni . Nos , hát igaza volt , mivel egyből felrobbant tőle az internet és mindenki szinte csak ezt készítette , na jó erős túlzással . De az biztos , hogy nagyon bejött az embereknek . Korábban én is megpróbálkoztam vele , de rájöttem , hogy nekem ez így nagyon nem jön be , ha mákos guba tortáról beszélünk akkor az tényleg legyen torta , ne csak egy újabb divatos kifejezés valamire . Így , a saját verziómban kombináltam a mákos gubát és a kedvenc mákos piskóta receptemet , valamint egy isteni vaníliás krém került a rétegek közé , kiegészítve málna szósszal és egy pofonegyszerű mascarpone habbal . Jól hangzik , ugye ? A habcsók réteget én elhagytam a torta tetejéről , mivel szerintem már így is elég édes a mákos – vaníliás réteg magában , és elég gej hatást keltene így .  Szerintem aki szereti a mákos gubát , annak garantáltan ízleni fog . Nálam legalábbis így történt . Nem szaporítom tovább a szót , lássuk is azt a receptet .


Hozzávalók a mákos gubához : 

  • 5 db kifli

  • 250 ml tej

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 1 teáskanál vanília aroma

  • 1 csipet só

  • 4 evőkanál cukor

  • 5 evőkanál mák


Hozzávalók a piskótához : 

  • 12 db tojás

  • 240 g cukor

  • 180 g finomliszt

  • 120 g darált mák

  • 1 csomag sütőpor

  • fél teáskanál szódabikarbóna

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál vanília aroma

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 1 nagyobb méretű citrom lereszelt héja


Hozzávalók a vaníliás krémhez :

  • 750 ml tej

  • 160 g cukor

  • 130 g étkezési keményítő

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 5 db tojás

  • 1 teáskanál vanília aroma

  • 100 g vaj

  • 300 ml habtejszín

  • 3 evőkanál porcukor


Hozzávalók a mascarpone habhoz : 

  • 250 g mascarpone

  • 3 evőkanál darált mák

  • 1 citrom reszelt héja

  • 2-3 evőkanál citromlé

  • 3-4 evőkanál porcukor

  • 2 zselatinlap

  • 1 teáskanál vanília aroma


Hozzávalók a málna szószhoz : 

  • 100 g málna

  • 50 ml citromlé

  • 40 g porcukor


Elkészítés : 

  • Elsőként a mákos gubát fogjuk elkészíteni , amihez először is felszeleteljük a kifliket . Utána a tejet megmelegítjük a tűzhelyen a vaníliás cukorral , vanília aromával valamint a sóval .

  • Amikor teljesen felmelegedett akkor ráöntjük a kifli szeletekre és  villával vagy akár a kezünkkel összedolgozzuk  . Hozzáadjuk a mákot , a kristálycukrot , utána pedig még egyszer összeforgatjuk , hogy minden oldalon kapjon a cukros mákos keverékből .

  • Következik a piskóta .Egy szokványos piskótát fogunk készíteni , annyi különbséggel , hogy kerül bele mák is , de azt a száraz hozzávalókkal együtt adjuk majd a tésztához , a citromhéj pedig majd a legvégén kerül bele a tésztába  . Nem írnám le a teljes elkészítését , mivel már számtalanszor hallhattátok tőlem , de aki szeretné tudni , az alábbi linken megtalálja . Annyit még hozzátennék , hogy 2-3 kanál cukrot tegyetek félre a tojássárgájának , hogy azt is szépen fellehessen habosítani .

  • Mivel ez egy nagy adag tészta így érdemesebb három adagban kisütni a piskótákat , hogy mindegyik szép egyenletes magasságú / méretű legyen .

  • A sütőpapírral kibélelt tortaformába rakunk néhány szem mákos gubát , majd leöntjük a tészta 1/3 részével .


  • Ezt a lépést még kétszer megismételjük .

  • Amíg a piskóta lapok sülnek , addig elkészítjük a vaníliás krém alapját .

  •  A tejet a vaníliás cukorral és a vanília aromával felmelegítjük .

  • A tojásokat a keményítővel valamint a cukorral habosra verjük , utána pedig fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet . Amikor teljesen elvegyültek a hozzávalók akkor visszatesszük a tűzhelyre és  besűrítjük . Ha besűrűsödött akkor hozzáadjuk a vajat és a sót , majd csomómentesre keverjük .

  • Alufóliával lefedjük , utána pedig félretesszük hűlni .

  • Amikor kihűlt a krém akkor felverjük a tejszínhabot , hozzáadjuk a porcukrot és apránként belekanalazzuk a vaníliás krémet . Amikor elkészült a krém akkor hűtőbe rakjuk minimum egy éjszakára .

  •  A málna szósz . Egy magas falú edénybe beledobjuk az összes hozzávalót , 10 perc alatt pedig összeforraljuk . Ha valakit zavarnak a málna magok akkor nyugodtan leszűrheti a szószt , de én általában benne hagyom , mivel imádom amikor ropognak a fogam alatt a kis magocskák .

  • Következhet a mascarpone hab . Itt is elég egyszerű dolgunk lesz , ugyanis megint csak bele kell dobnunk mindent egy lábasba , a zselatin lapokat kivéve , és alacsony lángon felmelegíteni . A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk . Amikor a  habunk kellően felmelegedett akkor lekapcsoljuk alatta gázt . A zselatin lapokból kinyomkodjuk a vizet majd hozzáadjuk őket a meleg mascarpone krémhez .Csomómentesre keverjük majd hagyjuk kihűlni és mehet a hűtőbe , hogy szépen visszadermedjen .

  • Ha minden összetevőnk kihűlt akkor következhet az összeállítás .

  • Az alsó piskóta lapot megkenjük a vaníliás krémmel és meglocsoljuk a málna szósszal . Majd megint piskóta , megint vaníliás krém , megint málna szósz .

  • A torta tetejére ráhelyezzük az utolsó piskóta lapot , megkenjük a maradék krémmel . A mascarpone krémet habzsákba töltjük és tetszőleges formában tortára varázsoljuk . A díszítés opcionális . Én friss málnát valamint áfonyát használtam 🙂 .

  • Remélem kipróbáljátok  , és nektek is annyira fog ízleni mint nekem . 

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalmakról akkor íratkozz fel  a hírlevélre  a jobb oldali sávban található "Blogkövetés " ablaknál . 

Instagrammon   és  Facebookon is megtaláltok ahol további tartalmakat is találtok .

Ha tetszett a mai bejegyzésem , akkor oszd meg a lent található gombok segítségével , köszönöm :)

Legyen szép napotok !

Sziasztok

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!